sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Esseen kirjoittaminen (aineistopohjainen essee = kirjoitustaidon kokeen essee)

OHJEITA KIRJOITUSTAIDON KOKEESEEN (AINEISTOESSEESEEN)


Äidinkielen yo-kokeen kirjoitustaidon kokeessa tehtävänäsi on tuottaa pohtiva tai kantaaottava teksti aineistojen pohjalta. 


Aineistot edustavat jotakin tiettyä aihepiiriä, joka liittyy oppiaineeseen tai lukion yhteisiin aihekokonaisuuksiin (aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä • hyvinvointi ja turvallisuus • kestävä elämäntapa ja globaali vastuu • kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys • monilukutaito ja mediat • teknologia ja yhteiskunta).


Aineistoja on tarjolla 6-8 ja sinun on käytettävä niistä vähintään kahta. 



Teemaan (aihepiiriin) liittyviä aiheita on 5-7, valitset niistä yhden ja kirjoitat esseesi. Rajaat itse näkökulmasi tarkemmin, mutta muistat kuitenkin valitsemasi aiheen antaman näkökulman.  



Lähtökohtana aineistojen hyödyntämisessä on, että esseesi lukija ei tunne aineistoja. Sinun pitää siis tutustuttaa esseesi lukija aineistoihin. Tämä tapahtuu niin, että viittaat aineistoihin, selostat niitä ja välillä lainaat suoraan.  Ensimmäisessä viittauksessa annat aineistosta perustiedot: tekijän, otsikon, aiheen tai tekstilajin ja julkaisuajan. Myöhemmin voit viitata tiiviimmin.  



Esseesi on vuoropuhelua aineistojen kanssa. Omaa sanottavaa on oltava riittävästi. Pituussuositus on noin 6000 merkkiä. 

Katso Otavan opiston sivuilta video kirjoitustaidon kokeesta
https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/workspace/ai8-kirjoittamistaitojen-syventaminen/materials#p-172851



POHJUSTA ENSIN


-Pura ensin tehtävänanto: Mikä on kirjoitettavan esseen aihepiiri, teema? Mitä aiheita (tarkennettuja tehtävänantoja, lähestymistapoja) on tarjolla? Mitä aineistoja on tarjolla? 

-Valitse sinua kiinnostava tehtävä. Tee muistiinpanoja jo tässä vaiheessa: mitä tietoja, kokemuksia, havaintoja, mielipiteitä sinulla on aiheesta (jo ennen aineistoihin tutustumista).


-Silmäile aineistot läpi. Lue ne sitten kokonaan. Valitse vähintään kaksi aineistoa, jotka tukevat valitsemaasi aihetta/tehtävää.


-Tee muistiinpanoja valitsemistasi aineistoista yksi aineisto kerrallaan: Kuka kirjoittaa, minkä tekstin, missä ja milloin? Yritä tiivistää kirjoittajan tai tekstissä äänessä olijan keskeinen ajatus/näkökulma aiheesta. Mitä muita ajatuksia kirjoittaja esittää? Mitä esimerkkejä, perusteluja hän antaa? Tuo rinnalle omia ajatuksiasi, kokemuksiasi, näkemyksiäsi. Ne voivat tuoda uuden näkökulman, tukea kirjottajan ajatuksia, kumota kirjoittajan ajatuksia. Oman näkökulmasi pitää olla selkeä. (Voit menetellä myös niin, että teet muistiinpanoja ensin omien ajatustesi, kokemustesi, tietojesi pohjalta ja sitten aineistoista.)


-Kun olet käynyt valitsemasi aineistot läpi ja hahmotellut muistiinpanoihisi omat ajatuksesi, suunnittele varsinaisen esseesi etenemisjärjestys. Yritä käsitellä aineistoja välillä rinnakkain.  


KIRJOITA ESSEESI


-Kirjoita esseesi hyvällä yleiskielellä. Anna esseellesi otsikko ja laita tehtävännumero otsikon eteen. Esseesi koostuu omasta näkökulmastasi ja asioista, jotka nostat esille aineistoista. Esseesi on vuoropuhelua aineistojen kanssa, mutta tärkeintä on oma pohtiva tai kantaaottava näkökulmasi. 


Tarkista kirjoitustaidon kokeen esseesi (aineistoesseesi) viimeistelyvaiheessa vielä seuraavat asiat: 

-Noudatinko tehtävänantoa? 

-Otsikoinko omalla otsikolla? Vastaako otsikko näkökulmaani ja tehtävänantoa? 
-Onko aloitus toimiva? 
-Onko etenemisjärjestys johdonmukainen ja selkeä? 
-Onko kappalejako toimiva? 
-Ovatko siirtymät luontevia? 
-Erottuuko oma rajaukseni, näkökulmani? 
-Tukevatko aineistovalintani näkökulmaani ja tavoitettani? 
-Onko keskustelu aineistojen kanssa luontevaa? 
-Ovatko viittaukset kunnossa? 
-Erottuuko oma pohdintani aineistojen käytöstä? 
-Havainnollistanko ajatuksiani esimerkeillä? 
-Teenkö välillä synteesiä aineistoista, käsittelenkö aineistoja välillä rinnakkain? 
-Sulkeeko lopetuskappale tekstini hyvin? 
-Onko kieli ja tyyli aiheeseen ja tavoitteeseen sopivaa? Pysyykö tyyli yhtenäisenä? 
-Ovatko virkerakenteet kunnossa? 
-Onko oikeinkirjoitus kunnossa? 
-Onko esseeni riittävän pitkä? 

Katso esimerkkejä esseen aloittamisesta
https://kaksikurssi.blogspot.com/2019/03/aineistoesseen-aloittaminen.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.