YTL:n mukaan
Esseekokeen arviointikohteet ovat
- tehtävänannon noudattaminen
- sisältöainekset
- jäsennys ja rakenne
- pohjatekstin käyttö
- kieli ja tyyli
- kokonaiskuva kirjoitustaidosta.
Esseekokeessa arviointikohteista painottuvat tehtävänannon noudattaminen, kieli ja tyyli sekä kokonaiskuva kirjoitustaidosta. Aineistotehtävien arvioinnissa painottuu lisäksi pohjatekstin käyttö.
OTSIKKOKIRJOITUKSEN OHJEITA
- VALMISTAUTUMINEN
-Lue esseekokeen alussa olevat ohjeet huolellisesti.
-Silmäile tehtäviä ja poimi muutama kiinnostava. Valitse vain sellaisia tehtäviä, joiden tehtävänantojen käskyt ja käsitteet ymmärrät. Kokeile esim. listaamalla, mistä tehtävästä sinulla on tietoja ja sanottavaa.
-Valitse lopulta yksi tehtävä.
-Erittele sen tehtävänanto (Mikä on aihe? Mitä rajauksia, näkökulmia mahdollisesti on? Mitä käsketään tekemään? Huomioi silloin molemmat käskyt. Mikä on kirjoittamisen tavoite, mitä minun pitää osoittaa tekstissäni – määrätäänkö tekstilaji? Onko tekstillä vastaanottaja? Pitääkö minun kirjoittaa jossakin roolissa ja johonkin foorumiin?)
-Käskyistä: Pohdi-käsky edellyttää asian tutkimista useista näkökulmista (mikä ilmiö/ongelma, miksi/mistä johtuu, mitä seuraa, miten voi ratkaista, jne.) Silloin et kirjoita mielipidetekstiä etkä liian kantaaottavaa tekstiä. Nykyään on myös tehtävänantoja, joissa on pohdi-käsky mutta kehotetaan myös ottamaan kantaa. On myös tehtävänantoja, joissa selkeästi sanotaan ota kantaa. Vertaile-käsky edellyttää yhtäläisyyksien ja erojen pohtimista. Vertailtavia asioita pitää käsitellä lomittain/rinnakkain ainakin osittain. Kaikkein väljin käsky on muotoa ”Kirjoita aiheesta”. Silloin sinun pitää itse rajata näkökulmasi.
-Tekstilajeista: Jos sinut määrätään kirjoittamaan esim. yleisönosastokirjoitus tai kolumni, sinun pitää kirjoittaa sellainen. Silloin pitää tietää vaaditun tekstilajin piirteet.
2. IDEOINTI
-Kokoa aineksia kirjoittamista varten käyttämällä jotakin ideoimistapaa: aiheeseen liittyviä tietoja, havaintoja, kokemuksia, esimerkkejä, muistoja, vastaavia ilmiöitä, ajankohtaisia asioita jne.
-Kirjaa aiheen laajempia yhteyksiä.
3. KIRJOITUKSEN SUUNNITTELU
-Rajaa aihettasi ja päätä näkökulmasi (muista tehtävänannon määräykset).
-Käy läpi ideointisi ja vedä yli ne asiat, jotka eivät liity rajattuun aiheeseen ja näkökulmaan. Lisää asioita.
-Määrittele kirjoituksesi tavoite (muista tehtävänannon mahdollisesti määräämä tekstilaji ja muut tehtävänannon käskyt).
-Suunnittele asioiden esittämisjärjestys. Tarvittaessa yhdistele ja muokkaa.
-Tarkista, että jokaiseen pääkohtaan liittyy yksityiskohtia. Hyvässä esseessä yksityinen ja yleinen vaihtelevat.
4. KIRJOITTAMINEN
-Päätä kirjoituksesi sävy. Ota tekstilaji huomioon. Yleensä kirjoitetaan hyvällä asiatyylillä, mutta persoonallisempikin ote käy, kunhan se sopii tehtävänantoon.
-Laadi otsikko. Sen pitää sopia tehtävänantoon ja kirjoitelmasi sisältöön. Hyvä otsikko on napakka. HUOM! Jos tehtävänannossa on pelkkä lihavoitu otsikko, se on kirjoituksesi otsikko, jota ei saa muuttaa.
-Kokeile muutamaa erilaista aloitustapaa ja jonkin kohdan kirjoittamista, niin pääset kirjoittamisen alkuun. (Aloitustapoja: esimerkki, tilanne, tausta, käsitteen määrittely, väite, sitaatti jne. Vältä liian lapsenomaista aloitusta.)
-Kirjoita ensimmäinen versio. Varsinaisissa käsittelykappaleissa käsittelet aiheen valitsemistasi näkökulmista.
-Laadi lopetus: esseekokeen kirjoitelmassa on lopetus. Se voi olla yhteenveto, merkityksen arviointi, uusi näkökulma, paluu aloituksen ajatusrakennelmaan jne.
5. OMAN TEKSTIN ARVIOINTI JA MUOKKAAMINEN
-Lue kirjoituksesi toisen silmin. Etsi kohdat, joita pitää selventää, muuttaa, havainnollistaa jne.
-Lisää tarpeellisia selityksiä, perusteluja, yksityiskohtia. Poista tarpeettomat kohdat ja itsestäänselvyydet.
-Tarkista, että kaikki liittyy aiheeseen..
-Käy läpi tekstisi rakenne: otsikko, aloitus, kappalejako, lopetus, siirtymät, sidosteisuus, virkerakenteet.
6. HIONTA JA LOPULLINEN KIRJOITELMA
-Kirjoita tarvittaessa lopullinen versio. Lopullisen version pitää olla siisti ja selvällä käsialalla kirjoitettu. Korjaa oikeinkirjoitusvirheet ja tarkista tyyli. Tarkista otsikko. Sopiva esseen pituus on käsin kirjoitettuna 4-5 sivua, koneella 400-600 sanaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.