tiistai 24. tammikuuta 2017

Kirjoitustaidon tehtävät

KIRJOITUSTAIDON TEHTÄVÄT
Kirjoitustaidon tehtävissä edellytetään aina aineistojen hyödyntämistä ja käyttöä. Tehtävänannoissa sanotaan, mitkä aineistot sinulla on käytössäsi ja millä tavalla sinun pitää hyödyntää niitä. 
Äidinkielen myöhemmillä kursseilla harjoitellaan jo "oikean" kirjoitustaidon yo-kokeen tehtäviä. Niissä on yleensä viisi tehtävänantoa ja kehotus rajata itse oma näkökulma ja velvoite hyödyntää vähintään kahta aineistoa. 
Äidinkielen 2-kurssilla harjoittelemme aineistotehtäviä niin, että jokaisessa tehtävässä on omat aineistonsa, joita pitää käyttää.
OHJEITA
Aineistotehtävissä tarvitaan aineistoon (pohjatekstiin) viittaamista. 
Viittaaminen voi olla sanatarkkaa lainaamista (siteeraamista) tai selostamista omin sanoin (referoimista). Sanatarkkaa viittaamista kannattaa käyttää harkiten. On parempi viitata referoimalla, jos mahdollista.  
Viittaaminen on tärkeää, jotta  tekstisi lukija tietää, mikä on sinun omaa ajatteluasi ja mikä toisesta tekstistä otettua.  
Kun viittaat ensimmäistä kertaa aineistoon, viittauksen pitää olla perusteellinen viittaus.  Kerrot pohjatekstistä keskeiset tiedot: kirjoittajan/tekijän, ammatin tai aseman, nimen, tekstilajin, tekstin otsikon, julkaisupaikan ja  –ajan. Kerrot ankkuroimisen yhteydessä myös pohjatekstin aiheen tai tuot tekstistä esille jonkin muun keskeisen asian.
Myöhemmin voit viitata kirjoittajan sukunimellä (et kuitenkaan pelkällä etunimellä) tai esim. sanomalla "kirjoittaja" tai käyttämällä pohjatekstin otsikkoa tai nimitystä.
Viittaustapoja kannattaa vaihdella. 
Jos sinun pitää käyttää useaa aineistoa, ne molemmat kannattaa tuoda esille jo ankkuroimisessa.
Työskentelyn vaiheet:
1. Silmäile tehtävänannot ja aineistot. Valitse oma kirjoittamistehtäväsi.
2. Avaa tehtävänanto: mitä pitää tehdä, millainen teksti kirjoittaa, mitä rajauksia tai näkökulmia on annettu; saatko tehdä itse rajauksen; mitä aineistoja on annettu jne.?
3. Lue aineistot. 
4. Tee muistiinpanoja aiheesta omien kokemustesi, havaintojesi ja tietojesi pohjalta.
5. Tee aineistojen pohjalta  muistiinpanoja tehtävänannon määräämästä näkökulmasta. Jos sinulla on oikeus rajata itse näkökulmasi, tee muistiinpanoja tuosta näkökulmasta. 
6. Suunnittele muistiinpanojesi pohjalta kirjoitelmasi. Suunnittele etenemisjärjestys.
7. Kirjoita aloitus. Aloitus voi alkaa suoralla ankkuroimisella TAI niin, että ensin käsittelet aihetta omien ajatustesi, kokemustesi pohjalta ja sitten vasta ankkuroit. Laadi otsikko, joka vastaa kirjoituksesi näkökulmaa. Laita otsikon eteen tehtävännumero. 
8. Kirjoitelmassasi vuorottelevat omat kokemuksesi, tietosi, päätelmäsi, pohdintasi/kannanottosi ja aineistojen käyttö sekä sen pohjalta syntyvät ajatuksesi, päätelmäsi, pohdintasi/kannanottosi. 
9. Lopeta esimerkiksi yhteenvetoon tai asian merkityksen pohdintaan. Lopetuksessa voit palata myös johonkin aineistoista nousevaan ajatukseen.
10. Tarkista kieliasu. 

YTL:n ohjeet aineistoihin viittaamisesta löydät täältä (huomaa, että lukutaidon ja kirjoitustaidon tehtävien viittaustavat ovat erilaiset)
aineistoihin viittaaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.